lauantai 8. helmikuuta 2020

Elintilaa ja vuorokausirytmejä

Meillä on pieni koti, 41,5 neliötä, josta melkoisen osan vie sauna. Onneksi molemmat pidämme saunasta, se ei tunnu turhakkeelta, vaan rentoutumisen kannalta tärkeältä elementiltä. Samoin ilman parveketta en osaisi elää. Hän viettää siellä pitkiäkin aikoja lämpimän aikaan.

Kun tilaa on rajallisesti, olemme oppineet neljän vuoden aikana sovittamaan, sovittelemaan, ujuttamaan, karsimaan ja piilottamaan. Kyllähän minä silloin kymmenen vuotta sitten yksinmuuttajana ihastelin, että tilaa on, vaikka lampaat söis. Tiedätte varmaan, että tilalla on tapana täyttyä, ilmeisesti lampaat tekivät tehtävänsä. Pitäisi tehdä joku kuolinsiivous. Ehkä talvilomalla.

Kun koti on pieni ja toinen työskentelee siellä kaiken aikaa, niin minulta usein puuttuu oma tila ja rauha. Toki nyt jos Hän taas aktivoituu ystäviensä suuntaan, pääsen mykistelemään yksin kotona, mutta muuten minun aikaani ovat olleet viikonloppuaamut. On unettomuudesta jotain hyötyäkin. En minä kovin kummoisia tee yksin ollessani, lähinnä luen, teen kotitöitä ja kuuntelen sisäistä dialogiani. Hän nimittäin on papupata pahimmasta päästä. Juu. Siitä on puhuttu paljon, on kehityskohdelistalla. Samoin minun ruutitynnyrikäytökseni, kiihdyn nopeasti, räjähdän ja polttelen kiukun loppuun.

HASO:n asumisoikeusasuntomme vuokra on varmasti tärkein tekijä, miksi en edes kuvittele meidän muuttavan suurempaan. Kun vain yksi ansaitsee, on siunaus, että vuokra jää alle viidensadan. Toisaalta kotimme on kotoisa, boho-tyyliä, totesi ystäväni, rönsyjä ja väriä piisaa. Ja me mahdumme tänne. Siinä auttaa kummasti erilainen vuorokausirytmimme. Kun minä kömmin sänkyyn kymmenen maissa, Hän jatkaa hommiaan. Minun ovat aamut, telkkarin sisustusohjelmat, kahvi, tuore puuro, kirjat, kirjoittaminen ja omat ajatukset.

(Jos voittaisimme lotossa, hankkisin näiltä huudeilta 4 h ja k, molemmille oma puuhahuone, kaksi yhteistä ja iso keittiö. Tai sitten sieltä Pohjois-Karjalasta. Tämä koti pysyisi kaupunkiasuntona. Eurojackpotissa voittamamme eur 0,60 ei kyllä siihen suuntaan ole lupaamassa. Parempi viihtyä kotonaan.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti